Gekleurde klei-creëren met de Nerikomi techniek (2024)

Gekleurde klei-creëren met de Nerikomi techniek (1)

als je je verveelt met beglazing, is het werken met gekleurde klei een leuke manier om kleur en patroon op je potten te krijgen. In deze functie, Faith Rahill loopt ons stap-voor-stap door de creatie van een gekleurd blok klei dat ze snijdt en gebruikt als een inlay patroon op een schotel. Dit gekleurde kleiproces wordt vaak nerikomi of neriage genoemd. Dit is een van die technieken die is eenvoudig en eenvoudig, maar vereist veel aandacht voor detail. Gelukkig, Faith dekt alle bases voor ons, zodat we kunnen plannen voor succes. Geniet ervan! Jennifer Poellot Harnetty, redacteur.

Gekleurde klei-creëren met de Nerikomi techniek (2)

  • bewerken met gekleurde klei
  • Hoe kleur toe te voegen aan je keramische kunst
  • Kleurkleipreparaat
  • kleurstoffen voor gekleurde klei
  • mengen van gekleurde klei
  • The Nerikomi Colored Clay Procedé
  • * * voor het eerst gepubliceerd in 2012

bewerken met gekleurde klei

Nerikomi (vaak aangeduid als “neriage”) is een decoratief proces dat in Japan wordt ontwikkeld door het stapelen van gekleurde klei en vervolgens door de dwarsdoorsnede te snijden om een patroon te onthullen, dat vervolgens kan worden gebruikt als toegepaste decoratie. Nerikomi-ontwerpen bieden een prachtige manier om driedimensionaal te werken met patronen en afbeeldingen. De resultaten weerspiegelen een combinatie van zowel zorgvuldige planning en toevallige verrassing, plus het is spannend werk voor degenen die houden van patronen en worden aangetrokken door de natte klei fase van aardewerk maken.

Gekleurde klei-creëren met de Nerikomi techniek (3)

Hoe kleur toe te voegen aan je keramische kunst

leer hoe je keramische kleurstoffen, vlekken en underglazes gebruikt wanneer je deze freebie downloadt, Hoe kleur toe te voegen aan je keramische kunst.

mijn werk met gekleurde klei is traag, veeleisend en beladen met technische uitdagingen. Samen met mijn liefde voor handbouw, wat Houdt me verslaafd aan nerikomi is het plezier van het bedenken van een ontwerp, gevolgd door de creatieve uitdaging van het bouwen van het in dwarsdoorsnede. Snijden door een nieuw blok dat je hebt gewerkt aan voor de afgelopen uur of twee heeft dezelfde spannende kwaliteit van het lossen van een oven lading van nieuw werk.

Kleurkleipreparaat

sommige klei werkt beter dan andere als het gaat om het netjes snijden en niet slepen van de kleur. Vind witte klei die je leuk vindt bij elke temperatuur en voeg je kleurstoffen toe. Bij het werken met gestapelde gekleurde klei, moeten ze erg nat zijn om de klei soepel te mengen zonder naden of scheuren. Om de klei nat genoeg te maken voor deze techniek, voeg water toe aan nieuwe zakken klei en laat ze een week of langer zitten. De ongekleurde basis klei moet dan ofwel “slordig pugging” of worden bewerkt met je handen. (Mijn oude Bluebird mixer werkt, maar ik moet de ontluchtingsdoos vaak schoonmaken.)

kleurstoffen voor gekleurde klei

kleurstoffen kunnen worden toegevoegd aan elke witte klei. Aangezien ik periodiek van gedachten verander over de intensiteit van kleur, kunnen na verloop van tijd percentages veranderen. Het combineren van twee verschillende kleuren in een test levert soms mooie resultaten op. Tien procent betekent bijvoorbeeld 5 pond natte klei gemengd met een half pond droge kleurstof. De kleuren in deze lijst zijn Vrijmetselaarsvlekken. U kunt ook oxiden gebruiken. Jaren geleden kocht ik 5 en 10 pond batches zonder te weten dat het een levenslange voorraad was. Als u ervoor kiest om te vuren bij lagere temperaturen, zijn er meer kleuren beschikbaar voor u, zoals sommige kleuren burn-out bij hogere temperaturen. Hier is een lijst om te gebruiken als richtlijn.

Gekleurde klei-creëren met de Nerikomi techniek (4)

mengen van gekleurde klei

om kleur toe te voegen, maak je een put in een vooraf gewogen klomp natte klei en schep het gewogen droge materiaal in de put. Voeg net genoeg water toe om een pasta te maken, meng het dan langzaam samen tot het goed gemengd en ingeklemd is. Er zijn handcrème producten die er zijn die kunnen helpen uw huid te beschermen. Ik raad aan om er een te kopen en toe te passen voordat je aan het werk gaat. Ik gebruik Kerodex®, dat afkomstig is van de apotheker.

twee verschillende klei, zoals een bruin en een wit aardewerk, kunnen samen worden gebruikt als ze compatibel krimpen. Met alle beschikbare kleurstoffen en klei is experimenteren een geweldige manier om te ontdekken wat je leuk vindt en om je eigen kleuren te creëren. Het maakt het openen van de oven ook leuker.

The Nerikomi Colored Clay Procedé

1-2. Voor dit nerikomi ontwerp, snijd dunne platen van ongekleurde en zwart-gekleurde klei blokken met behulp van 4 lb. vislijn. Rol de platen samen van beide uiteinden om een dubbele spiraal te vormen. Werk op plastic of een nat canvas oppervlak om alles zo nat mogelijk te houden. Om het midden van het blok te creëren, drukt u twee van de dubbele spiralen tegen elkaar aan.

Gekleurde klei-creëren met de Nerikomi techniek (5)

3-4. Om de strepen te maken, stapel dunne, afwisselend zwarte en witte platen samen. Gebruik 2 lb. vislijn om het blok doormidden te snijden. Knip elke helft opnieuw om vier secties te maken. Tip: de vislijn is moeilijk te zien op tafel. Bind een uiteinde van de lijn aan een knop, zodat het gemakkelijker te vinden is wanneer u het nodig hebt.

Gekleurde klei-creëren met de Nerikomi techniek (6)

5-6. Sla het dubbelspiraalvierkant op de tafel om het aan alle kanten plat te maken, plaats dan de streepblokken er tegenaan. Squish het blok in een vierkant, dwingen de hoeken te voldoen, dan sla het blok opnieuw om het een vierkant te maken.

Gekleurde klei-creëren met de Nerikomi techniek (7)

7-8. Wikkel een dun plakje groengekleurde klei rond het blok om het een rand te geven, sla het dan voorzichtig nogmaals om een goede band te creëren. Plaats het blok op een schoon, nat canvas oppervlak en snijd het met 2 lb. Vislijn over de bodem. Gebruik mat-board latten als geleiders.

Gekleurde klei-creëren met de Nerikomi techniek (8)

9. Schil de plak voorzichtig van het blok. Ik snijd alle stukken die ik nodig heb voor de volgende dag, en bewaar ze tussen natte handiwipes of natte stukken doek onder plastic. De plakjes moeten vochtig nat zijn, zodat ze naadloos tot een kleiplaat kunnen rollen.

Gekleurde klei-creëren met de Nerikomi techniek (9)

10-11. Schik de plakjes op een uitgerolde plaat die op plastic zit. Om te voorkomen dat de klei aan de deegroller blijft plakken, gebruik je een stuk doek tussen de pen en de klei. De latten houden het rollen gelijk. U ziet een afdruk van het ontwerp wanneer u de doek verwijdert.

Noot: Een belangrijk onderdeel van mijn routine bestaat uit het wassen van mijn doeken aan het einde van de dag en ze draperen over mijn studio.

Gekleurde klei-creëren met de Nerikomi techniek (10)

12-13. Zodra het oppervlak van de plaat droog genoeg lijkt dat de deegroller de kleur niet rond sleept, rol dan zonder de doek. Veeg de deegroller af na elke pas, anders moet je misschien op de bisque-fase schuren om verdwaalde gekleurde klei op te ruimen. Gebruik een kartonnen sjabloon om de uiteindelijke vorm van de plaat te snijden. Na het optillen van de rand om de zijkanten te vormen, bedek ik het stuk en laat het langzaam drogen op een vleermuis (totdat er veel mooie zwarte schimmel onder zit). Langzaam drogen vermindert kromtrekken en laat het vocht gelijk te maken tussen alle gecombineerde klei, zodat ze gelijkmatig drogen.

Gekleurde klei-creëren met de Nerikomi techniek (11)

I vuur op kegel 10 en gebruik # 16 transparant glazuur van Laguna, waarbij silica wordt toegevoegd om crazing te verminderen. Hoewel ik krijg genoeg seconden met behulp van deze techniek, Ik hou van experimenteren, en ben voortdurend de invoering van nieuwe klei en andere variabelen.

Veiligheidstip: Werken met gekleurde klei vereist extra veiligheidsmaatregelen. Gebruik bij het mengen van poederkleurstoffen in natte klei altijd latex of rubberen handschoenen en draag een respirator.Faith Rahill ontving haar B. F. A. van de Universiteit van Oregon in 1973, en is al meer dan 32 jaar een studio pottenbakker in Eugene, Oregon. Om meer van haar werk te zien, bezoek www.faithrahillpottery.com.

* * voor het eerst gepubliceerd in 2012
Gekleurde klei-creëren met de Nerikomi techniek (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Zonia Mosciski DO

Last Updated:

Views: 5924

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Zonia Mosciski DO

Birthday: 1996-05-16

Address: Suite 228 919 Deana Ford, Lake Meridithberg, NE 60017-4257

Phone: +2613987384138

Job: Chief Retail Officer

Hobby: Tai chi, Dowsing, Poi, Letterboxing, Watching movies, Video gaming, Singing

Introduction: My name is Zonia Mosciski DO, I am a enchanting, joyous, lovely, successful, hilarious, tender, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.